Huisregels
Algemene voorwaarden en huisregels Uitvaatcentrum Nijverdal
U bent van harte welkom in ons uitvaartcentrum in Nijverdal. Het gebouw is gelegen in een prachtige bosrijke omgeving en beschikt over alle faciliteiten voor het verzorgen van begrafenissen en crematies.
Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en omstreken (verder te noemen: Stichting) is eigenaar van het uitvaartcentrum, gelegen aan de Duivecatelaan 1 te Nijverdal, waar in eigen beheer in opdracht van nabestaanden (verder te noemen: Opdrachtgever) uitvaarten en crematies worden verzorgd.
De Stichting kan andere uitvaartondernemingen (verder te noemen: opdrachtgever) tegen vergoeding gebruik laten maken van de publieke ruimten in het uitvaartcentrum, het crematorium of een gedeelte daarvan. Om u daarbij zoveel mogelijk van dienst te zijn wordt een overeenkomst gesloten, waarop een aantal voorwaarden van toepassing is. Deze voorwaarden en huisregels treft u hieronder aan.
Artikel 1. Totstandkoming overeenkomst
1. Voor het gebruik van het uitvaartcentrum, het crematorium of gedeelte daarvan dient Opdrachtgever bij iedere individuele uitvaart telefonisch of per e-mail een aanvraag te doen aan de Stichting met de gewenste faciliteiten voor de uitvaart. De Stichting zal iedere aanvraag vervolgens beoordelen op beschikbaarheid van de faciliteiten. Indien de faciliteiten beschikbaar zijn, komt tussen partijen een gebruiksovereenkomst tot stand.
2. De Stichting zendt Opdrachtgever steeds een bevestiging van de gebruiksovereenkomst per email.
3. Opdrachtgever verklaart in te stemmen met de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden en huisregels.
Artikel 2. Looptijd
1. De Stichting is bevoegd deze gebruiksovereenkomst met Opdrachtgever per direct, zonder inachtneming van een opzegtermijn, te beëindigen indien Opdrachtgever toerekenbaar tekort schiet in de nakoming van zijn verplichtingen.
Artikel 3. Prijzen en betaling
1. Opdrachtgever is voor iedere gebruiksovereenkomst aan de Stichting een vergoeding verschuldigd conform de meest recente tarieven.
2. De Stichting behoudt zich het recht voor om haar prijzen jaarlijks te verhogen.
3. De Stichting is gerechtigd om het meerverbruik van de faciliteiten door Opdrachtgever overeenkomstig in rekening te brengen.
4. Opdrachtgever is gehouden om kosten te vergoeden die de Stichting moet maken ter uitvoering van de opdracht of daarmee verband houdt.
5. Betaling geschiedt binnen een termijn van 14 dagen na factuurdatum, wat geldt als fatale datum. Opdrachtgever is niet bevoegd tot verrekening of opschorting. Bij gebreke van tijdige betaling is Opdrachtgever aan de Stichting de wettelijke handelsrente verschuldigd alsmede de volledige gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten en is de Stichting bevoegd om haar verplichtingen in elke gebruiksovereenkomst met Opdrachtgever op te schorten, zonder daarvoor schadeplichtig te zijn.
Artikel 4. Crematies
1. Crematies en asbestemmingen worden uitgevoerd conform wetgeving, zoals vermeld in de Wet op de Lijkbezorging.
2. In het kader van veiligheid worden eisen gesteld aan de uitvaartkist en de crematie-installatie. Op de site van het LVC www.lvc-online.nl kunt u zien welke materialen/uitvaartkisten goedgekeurd zijn voor crematie. Kisten, manden of opbaarplanken die niet door het LVC goedgekeurd zijn, kunnen door ons niet geaccepteerd worden.
3. De Opdrachtgever is er verantwoordelijk voor dat er geen losse attributen, zoals glas, brillen, plastic, mobiele telefoons, ijzer, staal of andere metalen worden meegegeven in de crematiekist. Protheses, zoals pacemakers en ICD-kastjes dienen vóór crematie verwijderd te worden. Deze materialen zijn schadelijk voor de oven en filters en kunnen ernstige schade aanbrengen. Medische inwendige protheses, zoals knie- of heupprotheses hoeven niet verwijderd te worden.
4. De oven is gebonden aan een maximum capaciteit. Dat houdt in dat het totale gewicht van het lichaam van de overledene tezamen met de crematiekist maximaal 150 kg mag wegen. Wordt dit gewicht overschreden, dan dient te worden uitgeweken naar een ander crematorium.
5. De afmeting van de kist mag uiterlijk L 220 cm x B 85 cm x H 70 cm zijn in verband met invoercapaciteit van de oven. Bij overschrijding hiervan dient uitgeweken te worden naar een andere crematorium. Opdrachtgever dient het merk en type van de kist bij de opdracht door te geven aan de Stichting.
6. De Stichting is gerechtigd de afgifte van de as op te schorten:
a) totdat de Opdrachtgever aan zijn verplichtingen uit deze en eventueel andere overeenkomsten heeft voldaan;
b) totdat bij een verschil van mening tussen Opdrachtgever en/of de nabestaande duidelijkheid bestaat over de as-bestemming overeenkomstig de artikelen 18 en 59 van de Wet op de Lijkbezorging.
7. De Stichting is gerechtigd de crematie op te schorten bij ontbreken van het crematieverlof of het ondertekende opdrachtformulier.
8. Er kunnen maximaal 15 nabestaanden aanwezig zijn de invoer van de kist in de crematieoven.
9. Indien de as-bestemming niet binnen zes maanden na de datum van crematie aan de Stichting schriftelijk is medegedeeld, is de Stichting, na schriftelijke aanmaning aan Opdrachtgever, gerechtigd de as te verstrooien.
Artikel 5. Aansprakelijkheid
1. Opdrachtgever vergoedt de Stichting alle niet aan de Stichting toe te rekenen schade, die deze lijdt in verband met de uitvoering van de opdracht, met uitzondering van opzet of bewuste roekeloosheid van de Stichting zelf.
2. De Stichting is niet aansprakelijk voor schade van Opdrachtgever of derden ten gevolge of naar aanleiding van deze overeenkomst of de uitvoering hiervan.
3. Opdrachtgever vrijwaart de Stichting voor eventuele aanspraken terzake van derden.
4. Deze uitsluiting en vrijwaring gelden eveneens voor eventuele personen die door de Stichting bij deze overeenkomst of de uitvoering daarvan betrokken zijn.
5. Ingeval van overmacht, waaronder wordt verstaan alle omstandigheden welke redelijkerwijze de uitvoering van de overeengekomen prestatie op de overeengekomen tijd onmogelijk maken, wordt de Stichting ontheven van haar verplichting zonder dat de Stichting tot enige vergoeding van schade of kosten verplicht is. Onder overmacht wordt ook verstaan het niet tijdig arriveren van de overledene bij het uitvaartcentrum.
Artikel 5. Overige
1. Opdrachtgever is niet bevoegd om een gebruiksovereenkomst over te dragen aan een derde. Het is Opdrachtgever niet toegestaan om de faciliteiten aan een derde ter beschikking te stellen, behoudens voor het gebruik van de overeengekomen uitvaart.
2. Bij aankomt in het uitvaartcentrum wordt u welkom geheten en begeleid door een medewerker van de Stichting.
3. Het is Opdrachtgever verboden om het uitvaartcentrum en/of het crematorium van de Stichting alsmede referenties daartoe te gebruiken in commerciële uitingen.
4. De verzorgingskamer van ons uitvaartcentrum kan gebruikt worden voor de verzorging van de overledene.
5. De overledene kan opgebaard worden in een zogenaamde 24-uurs-kamer in ons uitvaartcentrum. De sleuteloverdracht wordt gedaan door een medewerker van de Stichting. Na afloop van de afscheidsplechtigheid dient de sleutel weer overgedragen te worden aan de Stichting.
6. Gebruik van wierook of andere rituelen waarbij geur vrijkomt, kan als storend worden ervaren voor een volgend gezelschap dat van de faciliteiten gebruik gaat maken. In overleg zijn deze rituelen wel mogelijk.
7. Een selectie van de meegenomen bloemen blijven achter in de tuin, tenzij Opdrachtgever aangeeft deze bloemen mee te willen nemen.
8. Het maken van foto’s of beelden tijdens de plechtigheid is toegestaan, mits het de dienst niet verstoort. Tijdens de invoer in de crematieoven is het om privacy- en veiligheidsredenen niet toegestaan de medewerkers van het crematorium vast te leggen op beeld.
9. Drugsgebruik is niet toegestaan en alcoholhoudende drank wordt niet geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Het tonen van een legitimatiebewijs is verplicht.
10. Huisdieren zijn onder voorwaarden toegestaan en alleen na toestemming van de Stichting.
11. Muziek- en videobestanden dienen in MP-4- en fotobestanden in JPG-bestanden uiterlijk 48 uur voor aanvang van de uitvaart via WeTransfer gemaild te worden aan bg@uitvaartnijverdal.nl
12. Tijdens de plechtigheid kan live muziek ten gehore worden gebracht. De aula van het uitvaartcentrum beschikt over een vleugel en een elektronisch orgel met volledig pedaal. Tevens zijn twee draadloze microfoons beschikbaar. Als u dat wenst zorgen wij voor een organist/pianist. Ook kunnen andere instrumenten, eventueel muzikanten, een koor, een muziekensemble etc. verzorgd worden.
13. Internet, WiFi en ringleiding is aanwezig.
14. Het is mogelijk een beeldopname te maken van de plechtigheid. Deze wordt standaard afgeleverd op USB-stick in MP4-formaat. Ook kunt u kiezen voor alleen een geluidsopname in MP3-formaat op USB-stick. Van iedere plechtigheid, onder uitsluiting van die plechtigheden waar expliciet is aangegeven dat er bezwaar tegen een opname bestaat, wordt in de aula en/of afscheidsruimte een beeld- en geluidsopname gemaakt. Wilt u een opname nabestellen? Dit is door de opdrachtgever van de plechtigheid tot één maand na de plechtigheid mogelijk. Na één maand worden de opnames gewist. Voor gasten die niet bij de plechtigheid aanwezig kunnen zijn bestaat er de mogelijkheid deze te volgen via een internetuitzending op onze website. Indien u aangeeft hier gebruik van te willen maken ontvangt u per email een link.
15. De cateringlijst kunt u inzien op onze website. Wensen met betrekking tot de catering dient u 48 uur voor aanvang van de uitvaart per mail te sturen aan info@uitvaartnijverdal.nl
16. De eigenaar van het uitvaartcentrum behoudt zich te allen tijde het recht voor op te treden in geval van ongewenste situaties.
17. De Stichting is lid van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). De algemene voorwaarden van de LVC zijn tevens van toepassing.
18. De Stichting is als lid van de LVC aangesloten bij Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen, per adres Postbus 126, 1270 AE Huizen, e-mailadres www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl
19. De door u verstrekte persoonsgegevens worden verwerkt om uitvoering te geven aan de opdracht tot crematie/begrafenis. Wij gaan vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om en verwerken deze in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Uw persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan nodig voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt, dan wel om te voldoen aan de wettelijke bewaarplicht. U heeft het recht om inzage te vragen in de persoonsgegevens die van u worden verwerkt. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor rectificatie, beperking of wissing van uw persoonsgegevens, alsmede om bezwaar te maken tegen de verwerking. Voor vragen over de verwerking van uw persoonsgegevens kunt u terecht bij de Stichting.
Artikel 6. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
1. Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
2. Alle geschillen welke tussen Partijen mochten ontstaan, naar aanleiding van de onderhavige overeenkomst dan wel van nadere overeenkomsten en andere handelingen in samenhang met de onderhavige overeenkomst, worden exclusief beslecht door de rechtbank in de vestigingsplaats van de Stichting, onverlet het recht van partijen om tegen een uitspraak van de rechtbank rechtsmiddelen in te stellen.