Verzorgen en opbaren


Verzorgen

Belangrijk is de rol van onze verzorgers. Als geen ander beseffen zij dat zij intiem werk doen op een bijzonder emotioneel moment. Er is ook alle ruimte voor familieleden om een deel van de verzorging op zich te nemen. Daarbij fungeren onze verzorgers als adequate adviseurs en betrokken ondersteuners, die waar nodig en/of wenselijk de regie overnemen. De verzorging van het lichaam van uw dierbare is bij onze verzorgers Femmy ter Horst, Miranda Kok, Gerdien van den Broek, Denise Bruggeman en Thijs Wessels in goede, vertrouwde en liefdevolle handen.

Opbaren

Een van de opties is opbaren op een koelplaat. De koelplaat wordt onder de overledene gelegd en zodanig koud gemaakt dat deze het hele lichaam verkoelt. De koelplaat is nodig om de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden te vertragen. Daardoor kan de overledene nog een aantal dagen in goede conditie blijven. Het heeft onze voorkeur om de koelplaat in een bed te leggen. Het bed zorgt voor een vertrouwde en zachte aanblik. Je kunt er ook voor kiezen om de overledene meteen in de kist op te baren of op een opbaarplank. We overleggen altijd samen wat het beste bij u past. 

Een andere optie is licht balsemen

De tweede mogelijkheid van verzorgen en opbaren wordt in de volksmond licht balsemen genoemd, de officiële naam is thanatopraxie. Bij licht balsemen wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht die de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden vertragen met zo’n 7 tot 10 dagen. Vanwege de inwendige werking van de vloeistof is het lichaam dan bestand tegen warmere temperaturen. Het lichaam wordt bovendien niet zo koud als wanneer deze op de koelplaat is gelegd en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Een ander voordeel is dat over het algemeen de lichaamskleur beter behouden blijft. Verder hoeft het lichaam niet vlak te liggen (bij een koelplaat wel omdat het lichaam contact moet maken met de koelplaat) en kan het lichaam dus beter in een natuurlijke houding worden gelegd, bijvoorbeeld met het bovenlichaam wat omhoog. Vaak is deze methode wat stiller, omdat er geen koelmotor is die af en toe aan- en afslaat.

Waarom kies je voor het een of voor het ander?

Het meest belangrijk is dat het voor de nabestaanden goed voelt. Wij leggen beide methodes zo goed mogelijk uit en de voor- en nadelen van beide methodes. Daarnaast kijken we samen goed naar de conditie van het lichaam en de externe omstandigheden die er op dat moment zijn (wat is de weersverwachting, in welke ruimte wordt iemand opgebaard?). Samen met de familie maken we vervolgens een keuze. 

Waar kan het lichaam opgebaard worden? 

Opbaren kan op verschillende plaatsen. U kunt ervoor kiezen om de overledene thuis in de vertrouwde omgeving op te baren,  bijvoorbeeld door opbaring op bed. Is hiervoor thuis te weinig ruimte of vindt men het te confronterend om iemand thuis op te baren, dan kan ook gekozen worden voor opbaring in ons uitvaartcentrum op een zogenaamde 24-uurskamer. U krijgt zelf een sleutel van deze kamer waardoor u in de gelegenheid bent om 24 uur per dag op elk gewenst moment uw dierbare te bezoeken. Kiest u niet voor een 24-uurskamer, dan kan uw dierbare in ons uitvaartcentrum in een centrale koelruimte opgebaard worden en kunt u op afspraak een bezoek brengen aan uw dierbare.  

Een geschikte ruimte

We krijgen vaak de vraag of de ruimte thuis geschikt is om iemand op te baren. Ook als u niet over veel ruimte beschikt thuis, is thuisopbaring bijna altijd mogelijk. Wij beschikking over alle apparatuur om een thuisopbaring te kunnen doen.   


uitvaartnijverdal Dennis

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag verder